Længdemål
Alensystemet
Grundenhed: 1 alen = 62,81 cm. Fra 1835: 1 alen 62,77 cm.
Tabel
1 mil = 4 fjerdingveje = 40 kabellængder = 2.400 roder = 4.000 favne = 4.000 skår = 12.000 alen.
1 alen = 2 fod = 8 håndsbredder = 24 tommer = 128 bygkorn = 288 linier = 3.456 skrupler.
- 1 alen = 2 fod = 8 håndbredder = 24 tommer = 128 bygkorn = 288 linier = 3.456 skrupler = 62,81 cm (1835: 62,77 cm).
- 1 bygkorn = 1/128 alen = 0,49 cm (1835: 0,49 cm).
- 1 favn = 3 alen = 188,44 cm (1835: 188,31 cm), se også favn som rummål for brænde.
- 1 fjerdingvej = ¼ mil = 3.000 alen = 1.884,30 m (1835: 1.883,10 m).
- 1 fod = ½ alen = 31,41 cm (1835: 31,39 cm).
- 1 håndsbred = 1/8 alen = 7,85 cm (1835: 7,85 cm).
- 1 kabellængde = 100 favne = 300 alen = 188,44 m (1835: 188,31 m). Med meterloven af 1907 fastsattes 1 kabellængde til 1/10 sømil = 185,2 meter.
- 1 linie = 1/288 alen = 2,18 mm (1835: 2,18 mm).
- 1 mil = 4 fjerdingvej = 12.000 alen = 7.537,20 m (1835: 7532,40 m).
- Fra 1698 regnede man 1 rode = 5 alen = 314,05 cm (1835: 313,85 cm).
Tidligere regnede man med 1 rode = 6 sjællandske alen.
- 1 skrupel = 1/12 linie = 1/3456 alen = 0,18 mm (1835: 0,18 mm), se også skrupel som vægtenhed.
- Skår:
1 skår = 3 alen = 188,44 cm (1835: 188,31 cm).
- Tomme:
1 tomme = 1/24 alen 2,62 cm (1835: 2,62 cm).
Andre længdemål
- Knob:
Til angivelse af hastighed. 1 knob = 1 sømil pr. time.
- Nautisk mil:
1 nautisk mil = 1 sømil = 1.852 meter.
- Sømil:
1 sømil = 1.852 meter.
Rummål
Grundenhed: 1 pot = 1/32 kubikfod = 0,966 liter.
Tabel:
1 oksehoved (vin) = 1,5 amme = 6 ankre = 12 bimpler = 120 kander = 240 potter = 960 pægle= 231,84 liter.
1 amme = 4 ankre = 8 bimpler = 80 kander = 160 potter = 640 pægle = 154,65 liter
- Amme, ahm, ame, ohm:
1 amme = 155 potter = 149,73 liter (i praksis regnede man formentlig ofte med 156 = 150,7 liter eller 160 potter = 154,6 liter).
- Anker:
1 anker = 39 potter = 37,67 liter. Indtil 1698 var 1 anker = 40 potter = 38,64 liter, hvilket det formentlig vedblev med at være i praksis.
- Bimpel:
1 bimpel = ½ anker = 20 potter = 19,32 liter.
- Drittel:
Mål for smør. 1 drittel = 1/3 tønde smør = 45,33 potter = 43,80 liter, se også drittel som vægtmål.
- Fad:
Fad blev brugt som rummål for flydende varer – som regel svarende til 2 tønder. Se også fad som vægtmål.
- 1 fad vin = 4 oksehoveder = 6 ammer = 24 ankre = 960 potter = 927,36 liter.
- 1 fad øl = 2 øltønder = 272 potter = 262,75 liter.
- Fjerding:
Betyder ¼. Bruges om rummålene ¼ af en tønde og ¼ af en skæppe.
- Fjerdingkar:
Som rummål betyder fjerdingkar ¼ skæppe. Se også fjerdingkar som flademål og jordværdimål.
- Flaske:
Bruges om uspecificerede flasker, men også mere specifikt som 1 flaske = 3 pægle = ¾ pot 0,73 liter.
- Kande:
1 kande = 2 potter = 1,93 liter.
- Oksehoved:
Mål for flydende varer. Fx:
- 1 oksehoved vin = 6 ankre = 240 potter = 231,84 liter.
- 1 oksehoved eddike = 1,5 øltønde = 204 potter = 197,07 liter
- Otting:
1/8 tønde. Bruges også generelt om 1/8. Se også ottingskar.
- Ottingkar:
1 ottingkar = 1/8 skæppe.
- Pibe:
Bruges om spansk og portugisisk vin. 1 pibe = 480 potter = 463,68 liter.
- Pot, potte:
1 pot = 1/32 kubikfod = 4 pægl = ½ kande = 1/39 anker (i praksis nok oftest 1/40 anker) = 0,966 liter.
- Pægl:
1 pægl = ¼ pot = 0,24 liter.
- Saltskæppe:
Brugt for salt, stenkul og bark. 1 saltskæppe = 1/8 salttønde = 22 potter = 21,25 liter. Saltskæppen blev afskaffet i 1698, og man brugte herefter kornskæppen som mål for salt.
- Skæppe, kornskæppe:
Hvis ikke andet er angivet, bruges skæppe hovedsagligt om korn. 1skæppe=1/8korntønde=4fjerdingkar = 8 ottingkar = 18 potter = 17,39 liter. Se også skæppe som jordværdienhed og arealmål.
- Stob:
Betyder egentlig et krus (Pæglestob: krus afdelt med mærker for hver pægl). Brugt for flydende varer.
1 stob = 2 kander = 4 potter = 3,864 liter.
- Stykfad:
1 stykfad = 7 ½ amme = 30 ankre = 1.200 potter = 1159,2 liter.
- Tønde:
Som rummål afhang tøndens størrelse af indholdet. De forskellige tønders størrelse blev fastlagt i 1683. Se også tønde som vægtenhed, jordværdienhed og arealenhed.
- Korntønde: 1korntønde=144potter=8skæpper=32fjerdingkar=64ottingkar=128halvottinger = 139,10liter.
Korntønden blev brugt til korn, men også en række andre varer som malt, gryn, ærter, frugt og kalk.
- Norsk tjæretønde:
Anvendt for mange varer i den nordiske handel. Fra 1698: 1 norsk tjæretønde = 120 potter = 115,92. (Også kaldet islandsk-færøsk trantønde).
- Salttønde:
Brugt for salt, stenkul og bark. Fra 1683: 1 salttønde = 8 saltskæpper = 32 fjerdingkar = 176 potter = 170,02 liter. Efter 1698: 1 salttønde = 10 (korn)skæpper = 180 potter = 173,88 liter. Efter 1778: 1 salttønde = 1 korntønde.
- Sildetønde:
1 sildetønde = 136 potter = 131,38 liter. Fra 1719: 1 sildetønde = 112 potter = 108,19 liter.
- Smørtønde:
1 smørtønde = 136 potter = 131,38 liter.
- Øltønde:
1 øltønde = 136 potter = 131,38 liter. Fra 1832 blev det tilladt at regne med 1 øltønde = 140 potter = 135,24 liter.
- Viertel:
Bruges om vin. 1 viertel = 8 potter = 7,73 liter.
Andre rummål
- Favn:
Bruges om rummål om brænde. 1 favn = 72 kubikfod = 2,23 m³. Se også favn som længdemål.
- Kubikalen:
1 kubikalen = 8 kubikfod = 0,25 m³.
- Kubikfavn:
1 Kubikfavn = 27 kubikalen = 216 kubikfod = 6,70 m³.
- Kubikfod:
1 kubikfod = 1/8 kubikalen = 1/216 kubikfavn = 0,031 m³ = 31.000 cm³.
- Kubiktomme:
1 kubiktomme = 1/1728 kubikfod = 1/13.824 kubikalen = 17,99 cm³.
Vægtmål / Pundsystemet
Grundenhed: 1 pund = 1/62 kubikfod vand = 496 gram. Fra 1839: 1 pund = 500 gram.
Tabel:
1 skippund = 20 lispund = 320 pund.
1 pund = 2 mark = 16 unser = 32 lod = 128 kvint = 512 ort.
(Efter 1861: 1 pund = 100 kvint = 1.000 ort)
- Bismerpund:
1 bismerpund = 1/3 våg = ¾ lispund = 2 kors = 12 pund = 24 mark = 5,95 kg (1839: 6 kg).
- Centner:
1 centner = 7 lispund = 112 pund = 55,55 kg. I løbet af 1700-tallet begyndte man at regne med 1centner = 100 pund og med pundets justering fra 1839 var 1 centner = 50 kg. 1 centner i metersystemet er 100 kg.
- Fad:
bruges som vægtmål for især metal. Størrelsen på fadet afhang af varen, se også fad som rummål. Fx:
- 1 fad bly = 6 skippund = 1.920 pund = 952,32 kg (1839: 860 kg).
- 1 fad kobber = 3,5 skippund = 1.120 pund = 555,52 kg (1839: 560 kg).
- Kors:
1 kors =1/2 bismerpund = 6 pund = 2,98 g (1839: 3 kg).
- Kvint, kvintin:
1 kvint = 1/128 pund = 3,88 g (1839: 3,91 g). Fra 1861: 1 kvint = 1/100 pund = 5 g.
- Lispund:
1 lispund = 16 pund = 7,94 kg (1839: 8 kg).
- Lod:
1 lod = 1/32 pund = 15,50 g (1839: 15,63 g).
- Mark:
1 mark = ½ pund = 248 g (1839: 250 g).
- Ort:
1 ort = 1/512 pund = 0,97 g (1839: 0,98 g). Fra 1861: 1 ort = 1/1.000 pund = 0,5g.
- Pund, skålpund:
1 pund = 2 mark = 16 unser = 32 lod = 128 kvint = 512 ort
= 1/16 lispund = 1/320 skippund = 496 g. Fra 1839 regnede man med 1 pund = 500 gram.
Fra 1861 underinddelte man pundet i 1 pund = 100 kvint = 1.000 ort.
- Skippund:
1 skippund = 20 lispund = 320 pund = 158,72 kg (1839: 160 kg).
- Tønde:
Vægtmål for tørvarer. 1 tønde = 16 lispund = 256 pund = 126,98 kg (1839: 128,00 kg), heraf vejer tønden 2lispund og varerne 14 lispund, se også tønde som rummål, jordværdienhed og arealenhed.
For flydende varer som sæbe, smør og talg har man i 1700-tallet regnet med tønden som vægtmål frem for rummål, så 1 tønde = 14 lispund = 224 pund = 111,1 kg.
- Drittel:
Mål for smør. 1 drittel = 1/3 tønde = 74,67 pund = 37,04 kg (1839: 37,34), se også drittel som rummål.
- Unse, unze:
1 unse = 1/16 pund = 31,00 g (1839: 31,25 g).
- Vog, våg:
1 vog = 3 bismerpund = 36 pund = 17,86 kg (1839: 18 kg).
Apotekerpundsystemet
Apotekerpundet blev brugt i handel med medicinalvarer.
Grundenhed: 1 Apotekerpund = 357,85 g. Fra 1858 blev det fastsat til ¾ af et almindeligt pund dvs. 375 g. Fra 1869 brugte man metersystemet til apotekervarer, sådan 1 apotekerpund = 1 pund = 500 g.
1 apotekerpund = 12 apotekerunser = 96 drachmer = 288 skrupler = 5.760 gran.
- Apotekerpund:
1 apotekerpund = 12 (apoteker)unser = 96 drachmer = 288 skrupler = 5.760 gran = 357,85 g (1858:375g).
- Apotekerunse:
1 apotekerunse = 1/12 apotekerpund = 29,82 g (1858: 31,25 g).
- Drachme:
1 drachme = 1/96 apotekerpund = 3,73 g (3,91 g).
- Gran:
1 gran = 1/5.760 apotekerpund = 0,062 g (1858: 0,065 g).
- Skrupel:
1 skrupel = 1/288 apotekerpund = 1,24 g (1858: 1,30 g), se også skrupel som længdemål.
Kølnerpundsystemet
Kølnerpund anvendtes som vægtenhed for guld og sølv.
Grundenhed: 1 kølnerpund = 468 gram.
17 kølnerpund = 16 pund.
1 kølnerpund = 2 kølnermark = 16 unser = 32 lod = 48 karat = 128 kvint = 512 ort = 576 gren = 9.216 es = 468 gram.
- Es eller as:
1 es = 1/9.216 kølnerpund = 0,05 g.
- Gren:
1 gren= 1/12 karat = 1/576 kølnerpund = 0,81 g.
- Karat:
vægt- og kvalitetsenhed for guld. 1 karat = 12 gren = 1/24 lødemark = 1/48 Kølnerpund. Som kvalitetsenhed er 1 karat = med 1/24 lødemark. Hvis guldet er rent, er det 24 karat (jf. lødemark).
- Kølnerpund:
17 kølnerpund = 16 pund. 1 kølnerpund = 2 kølnermark = 16 unser = 32 lod = 48 karat = 128 kvint = 512 ort = 576 gren = 9.216 es = 468 g.
- Lødemark, vægtmark, kølnermark:
1 lødemark = ½ kølnerpund = 234 g. Som kvalitetsenhed for guld er 1 lødemark guld = 24 karat guld, hvilket er rent guld.
- Lødighed:
Kvalitetsenhed for sølv. 1 lødemark = 16 lod sølv. Sølvkvaliteten måltes således i sekstendele, således 16-lødigt betyder 16/16, hvilket er rent sølv.
Flademål
- Album:
1 album = 145,8 kvadratalen = 1/96 tønde land = 57,53 m² (1835: 57,46 m²).
- Fjerdingkar:
1 fjerdingkar = 1/32 tønde = 437,5 kvadratalen = 172,60 m² (1835: 172,38 m²), se også fjerdingkar som rummål og jordværdimål.
- Hektar:
1 hektar = 1,81 tønde land = 100 ar = 10.000 m².
- Kvadratalen:
1 kvadratalen = 4 kvadratfod = 1/9 kvadratfavn = 3.945,10 cm² (1835: 3.940,07 cm²).
- Kvadratfavn:
1 kvadratfavn = 9 kvadratalen = 36 kvadratfod = 3,55 m² (1835: 35,46 m²).
- Kvadratfod:
1 kvadratfod = ¼ kvadratalen = 1/36 kvadratfavn = 0,099 m² (1835: 0,099 m²)
- Kvadratmil:
1 kvadratmil = 144.000.000 kvadratalen = 56,81 km² (1835: 56,74 km²).
- Skæppe:
1 skæppe = 1/8 tønde land = 1.750 kvadratalen = 690,39 m² (1835: 689,51 m²), se også skæppe som rummål og jordværdienhed.
- Tønde land:
1 tønde land = 14.000 kvadratalen = 0,55 hektar = 8 skæpper = 32 fjerdingkar = 96 album = 5.523,14m² (1835: 5.516,10 m²).
Antal enheder
- Deger, dægge:
Bruges særligt om huder og skind. 1 deger = 10 stk.
- Fjerding:
1 fjerding = ¼ (bruges særligt om skæpper og tønder).
- Gros:
1 gros = 12 dusin = 144 stk.
- Kærv:
1 kærv = 3 neg korn.
- Neg:
Grundenhed for utærsket korn. 3 neg korn = 1 kærv. 60 neg korn = 1 trave.
- Ol, vol:
1 ol = 4 snese = 80 stk.
- Otting:
1 otting = 1/8 (bruges også om tønder og som forkortelse for ottingkar).
- Ring:
1 ring = 4 skok = 240 stk.
- Simmer, zimmer:
Bruges om skind. 1 simmer = 40 skind.
- Skok:
1 skok = 3 snese = 60 stk.
- Tal:
Bruges om fisk. 1 tal = 110 stk.
- Trave:
Mål for utærsket korn. 1 trave = 20 kærv = 60 neg (kan også være 20 eller 40 neg).
- Tylt, tylvt:
1 tylt = 12 stk.
Jordværdimål
- Hartkorn, tønde hartkorn:
Hartkorn er en jordværdienhed. Man kan ikke uden videre regne om fra areal til hartkorn, da det afhænger af jordens kvalitet. 1 tønde hartkorn = 8 skæpper hartkorn = 32 fjerdingkar hartkorn = 96 album hartkorn. Se også tønde som vægtenhed, rummål og arealenhed.
- Fjerdingkar:
1 fjerdingkar = ¼ skæppe hartkorn. Se også fjerdingkar som flademål og rummål.
- Skæppe:
1 skæppe = 1/8 tønde hartkorn. Se også skæppe som rummål og flademål.